2009-01-21 11:11

Akupunktúra: mindegy, hova szúrjuk?


Az akupunktúra hatásos a fejfájás ellen - derítette ki egy átfogó kutatás. De ugyanennyire hatásos a látszatakupunktúra is.

A gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6700 páciensre terjedt ki. Az összehasonlító elemzés eredményeit a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette szerdán.

A 33 vizsgálat keretében hagyományos és „hamis" akupunktúrás kezelést hasonlítottak össze. A hamis azt jelenti, hogy bár ugyanolyan tűket szúrnak be, de nem az akupunktúra szabályai által előírt „energiapontokba", hanem máshová.

A tesztek szerint azok a páciensek, akik legalább 8 héten át részesültek akupunktúrás kezelésben, kevesebb fejfájást tapasztaltak, mint azok, akik csak fájdalomcsillapító készítményeket szedtek. Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyult a gyógyszernél a migrén esetében is.

De ha az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél.

Dr. Klaus Linde, a müncheni műegyetem kiegészítő orvoslási kutatóintézetének orvosa szerint valószínűleg placebóhatásról van szó, és nem a tűszúrás pontos helye, hanem maga a szúrás és a kezelés élményének erős placebóhatása jár a kedvező eredménnyel. Vagyis a tűszúrás helyének megválasztása messze nem olyan fontos, mint azt a módszer alkalmazói állítják.

Dr. Mike Cummings, a Brit Orvosi Akupunktúratársaság igazgatója elismerte: „Ma sem értjük teljesen, hogy mi is történik, amikor beszúrjuk a tűket, de ezek a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a módszer - bizonyos esetekben - mégis hatásos."

(FH)


Forrás: hirtv.net